Idei de curatenie pentru mamicile ocupate

Viata de femeie activa este si asa suficient de antrenanta si de solicitanta. Insa cand rolul este dublat de acela de mama, curatenia devine nu doar mai importanta ca pana atunci, ci si mult mai dificil de facut si de mentinut. Indraznim sa spunem ca toate mamicile sunt, prin definitie, ocupate si tuturor le-ar prinde bine macar niste idei de curatenie rapida, daca nu un serviciu de curatenie specializat… Cand a doua varianta nu este o optiune, iata ce poti incerca pentru a-ti face viata mai usoara si a salva mai mult timp pentru momente placute in familie:

Planifica-ti curatenia pe zone

Fiecare zona, la randul ei, poate fi impartita in task-uri mai mici. Astfel, vei avea o imagine mai clara asupra modului in care progreseaza curatenia, vei putea indeplini mai multe task-uri scurte in unele zile si mai putine task-uri mai solicitante in altele. Dar, una peste alta, cel mai mare avantaj va fi ca vei putea sa monitorizezi exact evolutia curateniei si ca nu vei mai fi atat de stresata. Cand nu iti propui sa faci luna toata bucataria intr-o seara, de exemplu, ci doar sa faci ordine in debara, vei fi mult mai relaxata la sfarsitul zilei, cand task-urile alese realist au si fost indeplinite.

Foloseste la maximum tehnologia

In masura in care iti permite bugetul, aparatele electronice si electrocasnice ar trebui sa iti fie de mare ajutor. Masina de spalat vase va duce tot greul, uscatorul de rufe te va scuti de efortul de a intinde hainele una cate una, aspiratorul wireless iti va permite sa te misti mult mai usor prin casa, fara sa te mai incurci in cabluri, iar mopul cu pedala va face stoarcerea o adevarata placere.

Aloca timp special pentru punerea lucrurilor la locul lor

De foarte multe ori senzatia de mizerie este data, de fapt, de dezordine. Cand folosim prea multe lucruri si nu le mai punem la locul lor, orice camera poate parea prea incarcata. Simpla imagine a mormanului de haine, de jucarii, de hartii sau de vase poate fi intimidanta. Insa ai fi surprinsa sa descoperi cat de multe poti face in doar 10 minute, cu un pic de organizare. Porneste cronometrul, daca este cazul, si incepe sa aduni lucrurile. Intr-o prima instanta, este suficient si daca pui toate hartiile intr-o cutie speciala sau toate jucariile copiilor de prin casa intr-o singura camera. Dupa aceea te vei putea concentra si pe sortarea si ordonarea lucrurilor care deja sunt la locul lor, dar, pana atunci, triajul ajuta foarte mult.

Lucrati in echipa

10 minute de efort din partea unui membru al familiei sunt intotdeauna binevenite, dar cum ar fi ca toti membrii familiei sa se implice? Cu cat familia este mai numeroasa, cu atat implicarea tuturor membrilor va avea rezultate mai evidente. Iar faptul ca ii incurajezi sa faca ce pot, fiecare intr-o singura camera, pentru doar 10 minute, va face sarcina mai putin complicata si ar trebui sa iti aduca mai putina rezistenta. In felul acesta, fiecare face curatenie 10 minute dar caminul beneficiaza, per total, de o sedinta de curatenie de 20, 30, 40 sau chiar mai multe minute, in functie de cate persoane participa!

Nu ezita sa ii implici si pe cei mici

Daca te gandeai ca un copil mic nu poate sa faca decat si mai multa dezordine, este cazul sa revezi acest articol mai vechi despre curatenia pe care o pot face copii in joaca! Adesea, cei mici se bucura cand participa la activitati in familie, de orice natura. Iar daca iti folosesti si imaginatia, sa faceti totul mai antrenant si mai distractiv, succesul va fi garantat.

Pentru un plus de inspiratie, nu uita ca am mai discutat, recent, si despre cateva idei de evitare a dezordinii sau despre cum sa faci curatenie rapid cand musafirii bat la usa.

Comenteaza acest articol

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai populare posturi

Accesorii si obiecte de omise in timpul curateniei

Obiecte si accesorii din casa pe care uitam sa le curatam

Ai muncit o zi intreaga sa faci casa luna insa… …

Obiectele din inox - sfaturi despre curatenie

Cum sa cureti obiectele din inox, usor si repede

Adesea preferat in utilarea bucatariilor, inoxul e…

Cum sa scapi de grasimea depusa pe mobilierul din bucatarie

Indiferent cat de rar iese mirosul de prajeala din…