Obiectele din inox - sfaturi despre curatenie

Cum sa cureti obiectele din inox, usor si repede

Adesea preferat in utilarea bucatariilor, inoxul este apreciat pentru aspectul placut si usurinta curatarii. Insa dincolo de entuziasmul unei bucatarii sclipitoare, apar urmele de degete mici sau mari, petele de calcar si alte detalii care ii pot innebuni pe cei mai exigenti intr-ale curateniei. Apuca la intamplare o solutie de curatare, sa scapi de aspectul mat, si vei primi o lectie dureroasa: obiectele din inox se curata usor, DAR sunt foarte pretentioase la corozivi.

Preferi sa adopti strategia inversa si crezi ca ai rezistenta psihica necesara sa privesti suprafetele de inox cum se matuiesc si se murdaresc? Ar trebui sa stii, totusi, ca importanta indepartarii acelor urme depaseste cu mult esteticul. Pe langa aspectul placut, curatarea obiectelor din inox trebuie facuta periodic pentru a le spori rezistenta la coroziune. Pentru ca otelul inoxidabil sa isi pastreze proprietatile cat mai mult timp, este esential sa fie curatat periodic!

Optiuni de curatare a obiectelor din inox

Lumea crede ca o curatare frecventa va accentua deteriorarea acestuia. Insa rezistenta inoxului la coroziune este data de un proces chimic: oxigenul din aer se combina cu cromul din otelul inoxidabil, formand oxidul de crom. Acesta se depune intr-un film pasiv care stopeaza coroziunea.

Curatarea noastra nu face decat sa ajute acest proces natural, asigurand uniformitatea filmului protector. Altfel, petele si murdaria reduc semnificativ eficienta antioxidanta a filmului de oxid de crom.

Inoxul se intretine periodic, cu o solutie care sa curete si sa dezinfecteze fara sa lase dare, urme, sau alte depuneri, si care sa nu zgarie!

Se pot folosi atat produse speciale pentru lustruirea otelului inoxidabil, cat si produse ecologice, preparate in casa. Produsele speciale sunt usor de gasit si vin cu instructiuni clare, insa pentru cele de casa s-ar putea sa ai nevoie de cateva sugestii.

Solutii de curatare a obiectelor din inox preparate in casa

  • Amestecul de apa calda cu detergent de vase neabraziv (!) sau sapun lichid;
  • Solutia de bicarbonat de sodiu dizolvat in apa calduta;
  • Solutia de otet diluat in apa calduta;
  • Apa de gura pentru curatarea generala a petelor lasate de apa;
  • Sucul de lamaie proaspat stors / otetul alb concentrat / sucul de rosii aplicat pe calcar sau rugina;
  • Pasta de dinti aplicata pe resturile alimentare intarite;
  • Pasta din sapun de casa si o lingura de praf de creta aplicata pe petele mai rezistente.

Indiferent ce varianta alegi, poti observa cu usurinta ca este vorba despre:

  • Solutii usor acide pentru petele mai incapatanate  – lamaia, otetul, sucul de rosii;
  • Solutii neutre sau usor alcaline pentru curatarea generala – bicarbonatul de sodiu, apa de gura.

Cum se curata obiectele din inox

Curatarea inoxului se face in mai multe etape. Se incepe cu o curatare generala, care poate fi prelungita de insistarea asupra unor pete care necesita inmuiere. Se va trece apoi la clatirea si uscarea suprafetelor, tocmai pentru a ne asigura ca totul ramane curat si neted. Iar, in final, se poate opta pentru degresarea si aplicarea unui luciu. La ultimul pas poti folosi numeroase produse, de la spray-ul pentru geamuri la uleiul de lamaie si chiar si simplul spirt.

Se vor folosi intotdeauna doar materiale fine, precum carpele din microfibra sau servetelele de hartie, iar miscarile se vor efecta in directia slefuirii inoxului. Daca se opteaza pentru produse din comert este foarte important sa se respecte intocmai instructiunile de utilizare. Si se vor evita intotdeauna buretii de sarma, periile din otel carbon sau orice alt material care zgarie si care poate lasa diferite particule incorporate in suprafata inoxului. Acestea din urma vor duce, in timp, la ruginire!

Se recomanda curatarea obiectelor din inox cel putin saptamanal, in cazul celor expuse la murdarire frecventa, si de cel putin doua ori pe luna pentru obiectele folosite doar ocazional!

Ca de fiecare data, GetSetClean te poate ajuta sa scapi de stresul curateniei de mentenanta. Solicita o oferta personalizata de curatenie saptamanala!

Comenteaza acest articol

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai populare posturi

Accesorii si obiecte de omise in timpul curateniei

Obiecte si accesorii din casa pe care uitam sa le curatam

Ai muncit o zi intreaga sa faci casa luna insa… …

Obiectele din inox - sfaturi despre curatenie

Cum sa cureti obiectele din inox, usor si repede

Adesea preferat in utilarea bucatariilor, inoxul e…

Cum sa scapi de grasimea depusa pe mobilierul din bucatarie

Indiferent cat de rar iese mirosul de prajeala din…