Cat de importanta este curatenia in detaliu?

Desi ne-ar placea si ne-am dori sa locuim intr-o casa perfect curata, multi dintre noi amanam adesea pana si micile interventii de curatenie care ar trebui facute periodic. Pentru ca munca asta necesita timp si pentru ca avem nevoie sau preferam sa folosim acel timp in alte moduri. Insa curatenia in detaliu, facuta cu seriozitate, de cateva ori pe an, ne va face viata mult mai usoara in toate celelalte situatii cand, presati de timp, facem o curatenie de suprafata.

Oricat de superficial ar suna, curatenia de suprafata nu este un lucru rau. De fapt, pana si firmele de curatenie ofera astfel de interventii ca parte a unui serviciu de baza care include punerea in ordine a lucrurilor, aspirarea prafului si aerisirea camerelor, dar si curatarea obiectelor sanitare. Pe scurt, se urmareste ordonarea si curatarea zonelor cu cel mai mare trafic din casa.

Usor de inteles insa, ocazional, este necesar sa se intervina si asupra celorlalte zone, cu o curatenie in detaliu. Aceasta se aseamana curateniei de sarbatori, dar poate fi facuta in orice moment al anului, tocmai cu scopul de a face viitoarele sedinte de curatenie mai usoare.

Prin curatenia in detaliu…
 • Va asigurati ca locuinta dumneavoasta este sigura!
 • Preveniti dezvoltarea nestingherita a unor bacterii sau microbi!
 • Va usurati munca in ceea ce priveste curatenia de suprafata ulterioara!
 • Va puteti chiar reduce costurile cu produsele de curatenie, caci curatand temeinic ocazional, nu veti mai avea de-a face cu pete si murdarie veche, greu de scos!
 • Asigurati un climat proaspat, evitand acumularea mizeriei si dezvoltarea unor mirosuri neplacute a caror sursa poate fi mai dificil de identificat!

In fond, curatenia in detaliu presupune indepartarea cat mai eficienta a cat mai multa murdarie, de pe toate suprafetele din casa. In mod evident, aceasta inseamna mult mai mult decat mentinerea curata si ordonata a spatiilor cu cel mai mare trafic. De la curatarea geamurilor, interior/exterior si a aspirarii prafului de sub mobila pana la curatarea interiorului unor electrocasnice mai mari sau mai mici, este adevarat, poate sa presupuna foarte multa munca si timp.

Pentru a face sarcina ceva mai suportabila, va recomandam sa abordati „problema” strategic, pe etape:

 • Masinile de spalat vase sau rufe – din cand in cand, este bine sa rulati un ciclu de spalare in gol, care sa aiba ca scop simpla curatare a interiorului masinii. Daca este necesar, insistati curatand manual gratarul pentru vase, garnitura de cauciuc de la usa sau filtrul aparatului – nu degeaba se numeste curatenie in detaliu…

 

 • Frigiderul si cuptorul cu microunde – in ambele se pot depune resturi de mancare si, indiferent daca stau la rece sau la cald, in timp vor dezvolta anumite mirosuri neplacute. Curatati-le pe fiecare in parte, cu solutii speciale (pentru sugestii de solutii de curatenie home made, va puteti inspira de aici).

 

 • Aragazul, cuptorul si hota – poate ca spalati ocazional suprafata pe care gatiti, insa cand ati curatat ultima data gratarele de la aragaz, cuptorul, sau filtrele de la hota? Fiecare dintre acestea necesita o pregatire speciala pentru curatenie si, daca aplicati solutia potrivita sau le lasati la inmuiat, ca solutia sa actioneze corespunzator, veti vedea ca nici nu este atat de greu pe cat ati crezut.

 

 • Baia, de la gresie si faianta la sanitare – despre inestetica murdarie adunata intre rosturile gresiei si faiantei am mai discutat, insa acum va trebui sa va ocupati si de vasul de toaleta, si de covorasele din baie, si de oglinda sau de cabina de la dus!

Alte sarcini de curatenie in detaliu pot include si:

 • Scoaterea obiectelor depozitate in dulapuri si curatarea lor si a interioarelor dulapurilor;
 • Indepartarea petelor de rugina de pe lustre, lampi sau alte corpuri de iluminat;
 • Curatarea prafului de pe canturile ferestrelor sau ale usilor;
 • Curatarea intrerupatoarelor si a varului din jurul acestora, care se poate innegri de la atingerile accidentale repetate;
 • Aspirarea prafului din spatele, de dedesubtul sau de deasupra corpurilor de mobila;
 • Aspirarea si aerisirea saltelelor si a covoarelor din casa;
 • Curatarea elementelor din lemn, de la parchet la tamplarie;
 • Indepartarea panzelor de paianjen formate chiar si pe pereti, tavan, sau la colturile mai putin accesibile ale camerelor.

Cu toate ca scopul nostru a fost sa va ajutam sa intelegeti mai bine importanta curateniei in detaliu, suntem perfect constienti ca toata… detalierea de mai sus s-ar putea sa va fi speriat putin. Este destul de intimidant sa stii ca trebuie sa iei la mana toata casa, insa nu trebuie sa uitati ca puteti beneficia oricand de ajutorul echipei GetSetClean!

Comenteaza acest articol

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai populare posturi

Accesorii si obiecte de omise in timpul curateniei

Obiecte si accesorii din casa pe care uitam sa le curatam

Ai muncit o zi intreaga sa faci casa luna insa… …

Obiectele din inox - sfaturi despre curatenie

Cum sa cureti obiectele din inox, usor si repede

Adesea preferat in utilarea bucatariilor, inoxul e…

Cum sa scapi de grasimea depusa pe mobilierul din bucatarie

Indiferent cat de rar iese mirosul de prajeala din…